Loading
  • Facebook
  • Integritetspolicy
  • General Conditions
  • Tillval
  • Karta
  • Svenska Svenska Svenska sv
  • English English Engelska en
  • Deutsch Deutsch Tyska de
+46 705 46 91 69
Hyr båt på Göta kanal
  • Startsida
  • Rutter
  • Båtar/bokning
  • Göta kanal
    • Om kanalen
    • Gästhamnar
  • Bra att veta
    • Svar på dina frågor
    • Planera din resa
    • Slussning
    • Tillval
    • Skepparguide
    • Karta
    • Länkar
  • Priser
    • Prislista
  • Inspiration
    • Film från Göta kanal
    • Bilder
    • Press
  • Kontakt
  • Erbjudanden
  • Sök
  • Menu Menu

Slussa – enkelt och roligt

Göta kanal bjuder på många upplevelser. Slussningen är utan tvekan en av de största. Det är en fascinerade känsla att lyftas, eller sänkas ned av vatten. När slussningar pågår kommer ofta många åskådare och tittar och det är lätt som båtturist att bli lite nervös. Men ta det bara lugnt och tänk på att slussvärdarna är vana och griper snabbt in och hjälper till om det behövs.

Några enkla råd

Det är alltid slussvärden som sköter slussmaskineriet. Vid de handdrivna slussarna i Borensberg och Tåtorp behöver vi din hjälp. Det finns skyltar som kan vara bra att känna till.

Slussning uppåt

Att slussa uppåt tar ungefär 10 minuter per slusskammare. Om inte slussen är öppen när du kommer lägger du dig och väntar vid en brygga nära slussen. Oftast informerar vi om när det blir dags och på vilken plats i slussen du ska placera din båt. Ibland händer det att vi inte hinner med det. Då underlättar det om du eller någon annan kommer och frågar. Var aldrig rädd för att fråga!

Eftersom det blir många strömmar, framför allt längst fram i slussen, vill vi gärna placera segelbåtar eller större båtar där. Dessa parerar forsen bättre och lugnar ner vattnet, så att båtarna längst bak slipper strömmarna. Det händer därför att vi frångår köordningen en aning för att kombinera rätt båtar och därmed göra slussningen mindre ansträngande för de mindre båtarna.

Slussning uppåt1. När du får tecken eller besked om var i slussen du ska placera båten, exempelvis längst fram på styrbords sida, måste du börja med att se till att avfendringen är tillräcklig på styrbordssidan. Tamparna ska givetvis också fästas på denna sida. En praktisk lösning är att göra en ögla med ungefär en halvmeters diameter i den ände på tampen som ska vara iland. Du slipper då att knyta och knyta upp förtöjningen i varje slusskammare. Du kan istället lägga en ögla runt ringfästet på slusskanten.
2. När det är dags att åka in i slussen går minst en person iland och gör sig beredd att ta emot aktertampen ungefär vid mitten av slussen. I de fall det är en dubbelsluss eller en slusstrappa brukar det vara vid första ”vecket” där stenkajen viker av uppåt mot nästa nivå. När båtens akter är i jämnhöjd med mitten på slussen kastar du upp tampen till personen på land, som lägger öglan om ringfästet. Använd inte pollarna, de står för långt från kanten. Du kan nu bromsa upp båten och göra fast tampen. Tampen ska vara så kort som möjligt och helst gå lodrätt ner till fästet på båten.
Slussning uppåt
Lägg fast i aktern med en kort tamp som hålls sträckt lodrätt till en ring. Lägg fast förtampen i båten och trä den andra änden genom en ring eller runt en pollare, så att den kan hållas sträckt från båten eller från land. Segelbåtar kan använda vinschen.
3. Nu kan du lätt kasta upp förtampen till personen på land, som lägger den om en ring 3-4 m framför båtens för. Är du tveksam vilken ring du ska välja, så är det bättre att välja en ring längre fram än för långt bak. Det är ALLTID lättare att använda vinsch än att dra i tampen för hand. Och om du drar för hand är det enklare för dig på båten att dra, än för personen på land.
Förtamp segelbåt
Om du har segelbåt kan du dra tampen genom ett brytblock i fören och akterut, så att du kan ta hem på tampen med båtens vinsch.
4. Sträck upp tamparna så att båten ligger tätt intill stenväggen. När vattnet börjar fyllas på strömmar det in genom de främre luckorna, vänder vid nedre slussporten och trycker båten framåt. Man ska därför ALDRIG lossa eller ta hem på aktertampen. Den sköter sig själv.
När båten trycks framåt vill förtampen gärna slacka. För att undvika detta bör du ha förtampen väl spänd när slussningen börjar och sedan ta hem på tampen långsamt, jämnt och under hela slussningen, alltså inte genom att ta hem mycket, vänta och sedan ta hem mycket igen. Om tampen får slacka finns nämligen risken att båten skär ut i slussen. Strömmarna kan sedan trycka tillbaka båten mot slussväggen med stor kraft, vilket kan medföra skador på såväl båt som besättning.
När slussningen är klar är det bara att lyfta av öglorna, stiga på båten och åka vidare. Om det är fråga om en dubbelsluss eller slusstrappa sker förflyttningen till nästa slusskammare enklast genom att du lossar förtampen från vinschen och aktertampen från fästet, så att de löper fritt. Personen på land lyfter av aktertampens ögla från ringen, håller kvar tampen och går framåt i takt med båten. När personen passerar förtampens ögla lyfter denne av även den och går vidare.
I nästa slusskammare lägger personen på land akteröglan om motsvarande ring som i den förra slusskammaren. Du kan då bromsa in båten genom att spänna upp aktertampen, medan personen iland fortsätter framåt och lägger öglan på förtampen om en ring som motsvarar ringen i den förra kammaren. Slussningen fortsätter på detta sätt.
Slussning uppåt
Strömmarna trycker båten framåt. Lossa därför ALDRIG på aktertampen. Ta hem på förtampen långsamt, jämnt medan vattnet stiger. Håll tampen sträckt hela tiden.
Slussning neråt

1. Att slussa neråt tar ungefär 7 minuter per slusskammare och är betydligt enklare än att slussa uppåt. Det blir inga strömmar och kräver ingen kraft av dig. Kör in i slussen och låt minst en person stiga av. Trä igenom tamparna genom ringarna som är ungefär bredvid fästena på båten. Lägg ringen ut mot slussen och trä tampen nerifrån och upp genom ringen. Knyt ALDRIG fast tampen i både kajen och båten, för då kan båten bli hängande! Ligger du längst bak i slussen måste du se till att du passerat den gula linjen, så att ditt roder inte hamnar på slusströskeln.

Underifrån

2. Under slussningen bör en person befinna sig iland för att flytta tamparna. Särskilt nödvändigt är det om du ligger långt bak i en dubbelsluss eller slusstrappa, eftersom kanten i nästkommande slusskammare är mycket högre baktill i slussen än den var i första slusskammaren.Tänk därför också på att det går åt dubbelt så lång aktertamp i den andra slusskammaren. Du kan dra båten för hand mellan slusskamrarna så slipper du starta motorn.

3. Medan vattennivån sjunker är det bara att släppa ut på tampen. När slussningen är klar och det är dags att köra ur slussen, dra då tillbaka tampen genom ringen nerifrån slussen. Men dra lugnt, så undviker du att tampen slår knut på sig själv. I sista slusskammaren är det enklast om alla är ombord när slussningen börjar så slipper du eventuella problem med att komma ombord när båten ligger långt från kajkanten. Det finns många andra sätt att slussa sin båt på, men det här är ett beprövat och enkelt sätt. Tänk på att ha motorn avstängd under slussning, då avgaser och bensinångor gärna stannar i slussen. Därför bör du inte heller röka under slussningen. Slutligen underlättar det om fler än en ombord kan manövrera båten.

Slussa neråt

Sök på gotakanalcharter.se

Sök lediga båtar

 
Planyo online booking system

Kontakta oss

    Göta Kanal Charter

    Göta Kanal Charter bedriver uthyrningsverksamhet av fritidsbåtar på Göta Kanal i Sverige sedan 1999. Sedan år 2014 ägs och bedrivs verksamheten av Pontus Björsner.

    Årets Hållbarhetspris 2022

    Nominerad till årets hållbarhetspris 2022

    Scandinavian Business Awards 2021

    Best Boat Charter Company - Southern Sweden

    Årets företag längs göta kanal 2018

    Årets Turistmål 2018

    Årets Innovatör 2019

    Årets Innovatör 2019

    Facebook

    Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
    Göta Kanal Charter
    5 days ago
    Göta Kanal Charter

    Idag rockar vi sockorna för allas lika värde och rättigheter och ger en extra tanke till barn och ungdomar som har det svårt i vardagen.

    Mina tankar går såklart varje dag till en speciell kille som är min hjälte, pappa älskar dig.
    ... See MoreSee Less

    Idag rockar vi sockorna för allas lika värde och rättigheter och ger en extra tanke till barn och ungdomar som har det svårt i vardagen. 

Mina tankar går såklart varje dag till en speciell kille som är min hjälte, pappa älskar dig.
    View on Facebook
    · Share
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
    View Comments
    • Likes: 54
    • Shares: 0
    • Comments: 5

    Comment on Facebook

    Klockrent

    Sock rent menar jag

    View more comments

    Göta Kanal Charter
    1 week ago
    Göta Kanal Charter

    This is “Caspian af Vadstena” and me. ... See MoreSee Less

    This is “Caspian af Vadstena” and me.Image attachment
    View on Facebook
    · Share
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
    View Comments
    • Likes: 39
    • Shares: 0
    • Comments: 0

    Comment on Facebook

    Göta Kanal Charter
    1 week ago
    Göta Kanal Charter

    3 snabba frågor:
    Susanne Hildeskog, destinationsutvecklare på Göta kanalbolag.

    Vad är det bästa med Göta kanal?
    Att den alls finns. Den erbjuder så mycket möjligheter till aktivitet och njutning. Man kan åka båt, cykla, vandra eller bara, som jag, sitta på min uteplats med utsikt över kanalen och koppla av.

    Vad är det roligaste med ditt jobb?
    Det är att jag får göra så många olika saker. Förutom att jobba med vår nya bokningsplattform, slussar jag båtar så ofta jag hinner. Det är fascinerande mycket som ska skötas om för att Göta kanal ska fortsätta att vara attraktiv. Och för att allt ska fungera är vi många som hjälps åt.
    De kommande veckorna är extra spännande eftersom vi lanserar vår nya webbplattform den 3 april. Den kommer verkligen visa att det finns någonting för alla att besöka!

    Vad ser du fram emot i sommar?
    Jag ser fram emot att vara lite ledig för att hinna åka runt och prova alla aktiviteter som vi jobbat med hela vintern. Gå på konsert, åka kanalbåt, fika på alla mysiga fik, man blir ju sugen på att testa precis allt!
    ... See MoreSee Less

    View on Facebook
    · Share
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
    View Comments
    • Likes: 5
    • Shares: 0
    • Comments: 0

    Comment on Facebook

    Göta Kanal Charter
    3 weeks ago
    Göta Kanal Charter

    Sigrids båt "Sigrid", underbara unge, snart är det dags :)

    (Jo då, det är obligatoriskt med flytväst på barn. Detta var under strikt övervakning endast under fotograferingen)

    #sweden #yachtcharter #canalboat #rentaboat #götakanal #houseboat #electricboat
    ... See MoreSee Less

    Sigrids båt Sigrid, underbara unge, snart är det dags :)

(Jo då, det är obligatoriskt med flytväst på barn. Detta var under strikt övervakning endast under fotograferingen)

 #sweden #yachtcharter #canalboat #rentaboat #götakanal #houseboat #electricboat
    View on Facebook
    · Share
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
    View Comments
    • Likes: 33
    • Shares: 1
    • Comments: 1

    Comment on Facebook

    Härligt att du är på G

    Load more

    Kontakt

    Göta Kanal Charter
    Råggatan 10
    59232 Vadstena
    Sweden
    +46 70 54 69 169 Sv, En
    boka@kanalcharter.se

    © Copyright - Hyr båt på Göta kanal - Enfold WordPress Theme by Kriesi
    Scroll to top

    Denna webbplats använder cookies. När du fortsätter att surfa tillåter du att vi använder cookies.

    OKLäs mer

    Cookie- och sekretessinställningar



    Hur vi använder cookies

    Vi kan begära att cookies ställs in på din enhet. Vi använder cookies för att meddela oss när du besöker våra webbplatser, hur du interagerar med oss, för att berika din användarupplevelse och att anpassa ditt förhållande till vår webbplats.

    Klicka på de olika kategorirubrikerna för att läsa mer. Du kan också ändra några av dina inställningar. Observera att blockering av vissa typer av cookies kan påverka din erfarenhet på våra webbplatser och de tjänster som vi kan erbjuda.

    Viktiga cookies

    Dessa cookies är absolut nödvändiga för att ge dig tjänster som är tillgängliga via vår hemsida och att använda några av dess funktioner.

    Eftersom dessa cookies är absolut nödvändiga för att leverera webbplatsen, kan du inte vägra dem utan att påverka hur vår webbplats fungerar. Du kan blockera eller ta bort dem genom att ändra dina webbläsarinställningar och tvinga att blockera alla cookies på den här webbplatsen.

    Google Analytics cookies

    Dessa cookies samlar in information som används antingen i samlad form för att hjälpa oss att förstå hur vår webbplats används eller hur effektiv våra marknadsföringskampanjer är eller för att hjälpa oss att anpassa vår hemsida och för att förbättra din upplevelse.

    Om du inte vill att vi spårar ditt besök på vår webbplats kan du inaktivera spårning i din webbläsare här:

    Andra externa tjänster

    Vi använder också olika externa tjänster som Google Webfonts, Google Maps och externa videoföretag. Eftersom dessa leverantörer kan hämta personuppgifter som din IP-adress tillåter vi dig att blockera dem här. Tänk på att detta kan kraftigt minska vår webbplatss funktionalitet och utseende. Ändringar träder i kraft när du laddar om sidan.

    Google Webfont-inställningar:

    Google Map-inställningar:

    Vimeo och Youtube videoinrättningar:

    Integritetspolicy

    Du kan läsa om vår integritetspolicy och användande av cookies via nedanstående länk:

    Integritetspolicy
    Accept settingsHide notification only