Planera din kanalupplevelse

Göta kanal sträcker sig mellan Mem vid Östersjön och Sjötorp vid Vänern. Kanalens hela längd är 190 km, varav 87 km är grävd kanal med 58 slussar som förbinder det naturliga sjösystemet. Efter Vänern fortsätter kanalsystemet via Trollhätte kanal och Göta älv till Göteborg som tillsammans skapar en vattenväg mellan Sveriges öst- och västkust. Din kanalresa med oss startar eller slutar i Söderköping eller Sjötorp. För båtar som utgår från Motala är rutten alltid T/R. Läs mer om vilka båtar som finns tillgängliga här.

Från sjön Roxen vid Linköping och söderut sträcker sig natursköna Kinda kanal och sjösystem ca 80 km söderut i Östergötlands landskap.

Hur lång tid tar det?

En lämplig ruttplan för hela Göta kanal från Söderköping (nära Mem) till Sjötorp, där kanalen mynnar ut i Vänern, – eller omvänt – tar 6-7 dagar. Önskar man tillbringa färre timmar ombord på båten per dag och mer tid i land rekommenderar vi att göra kanalen på 14 dagar. Det ger gott om tid att se och uppleva Göta kanal med alla dess sevärdheter. Under högsäsong, framförallt juli månad, är också 14 dagar lämpligt om man önska gå hela sträckan Mem-Sjötorp då det ibland kan vara kö till slussar.

Ett alternativ för den mindre erfarne skepparen är att gå sträckan Motala – Söderköping – Motala. Då går ni inte över Vättern men får ändå uppleva de flesta av Göta kanals kända landmärken som Söderköping, Bergs slussar och Borensberg. Fördelen med denna rutt är också att ni själva bestämmer var ni vill vända och gå tillbaka och ni behöver därmed inte stressas av att ni ska hinna hela kanalen på förbestämd tid. Ett alternativ till denna rutt är att i stället för att gå till Söderköping inkludera en tur på Kinda kanal och sedan tillbaka till Motala.

Planera er rutt i god tid innan avresan för att få ut mesta möjliga av er semester. Se gärna våra förslag på rutter och om att åka på Göta kanal och Kinda kanal.